Creëer een tijdlijn ván en mét jouw team

Vergroot het vertrouwen in jouw team

Voor wie?

Deze sessie is voor jou als je het onderlinge vertrouwen in jouw team wilt vergroten. Vertrouwen vormt de basis van een effectieve samenwerking. Het is essentieel om een gezond conflict in jouw team, op jouw afdeling of in jouw organisatie te stimuleren. Het vergroot de kans dat jij of jouw collega met een afwijkende mening jezelf uit durft te spreken. Daarnaast vergroot je de kans op het vragen en aanbieden van hulp in jouw team. Uiteindelijk komt het ook de resultaten van jouw team en organisatie ten goede.

Leerdoelen

Meer onderling vertrouwen in het team. Dit komt door de persoonlijke openheid en kwetsbaarheid die de teamleden tonen bij het vertellen van hun persoonlijke verhalen.

Meer onderling begrip. Teamleden begrijpen beter waar iemands gedrag vandaan komt. Hierdoor kijken ze met “zachtere ogen” naar hun collega.

Het vergroten van de kans op gezond conflict door toegenomen vertrouwen en onderling begrip. Teamleden durven zich meer uit te spreken richting elkaar.

Aanpak

Een tastbare, levensgrote tijdlijn

Een reusachtige strook papier symboliseert de tijdlijn van jouw team of organisatie van “toen” naar nu. Daarop noteren en visualiseren jij en jouw collega’s de momenten die het team hebben gevormd. Denk hierbij aan de oprichting, organisatieveranderingen, collega’s die zijn gekomen en gegaan. Deze en andere belangrijke momenten hebben allemaal invloed op de huidige cultuur in jouw team, op jouw afdeling en in jouw organisatie. Vervolgens benoemen jij en jouw collega’s de twee meest positieve en negatieve (persoonlijke) momenten. Deze deel en bespreek je met elkaar. Op deze manier krijg je meer begrip voor jouw gedrag, houding, sentiment en dat van jouw collega’s. Dit vergroot het onderlinge begrip en vertrouwen tussen jou en jouw collega’s.