Persoonlijke verhalen

Vergroot het vertrouwen in jouw team

Voor wie?

Deze sessie is voor jou als je het onderlinge vertrouwen in jouw team wilt vergroten. Vertrouwen vormt de basis van een effectieve samenwerking. Het is essentieel om een gezond conflict in jouw team, op jouw afdeling of in jouw organisatie te stimuleren. Het vergroot de kans dat jij of jouw collega met een afwijkende mening jezelf uit durft te spreken. Daarnaast vergroot je de kans op het vragen en aanbieden van hulp in jouw team. Uiteindelijk komt het ook de resultaten van jouw team en organisatie ten goede.

Leerdoelen

Meer onderling vertrouwen in het team. Dit komt door de persoonlijke openheid en kwetsbaarheid die de teamleden tonen bij het vertellen van hun persoonlijke verhalen.

Meer onderling begrip. Teamleden begrijpen beter waar iemands gedrag vandaan komt. Hierdoor kijken ze met “zachtere ogen” naar hun collega.

Het vergroten van de kans op gezond conflict door toegenomen vertrouwen en onderling begrip. Teamleden durven zich meer uit te spreken richting elkaar.

Aanpak

Creatieve insteek

Om het vertrouwen in jouw team te vergroten delen jij en jouw collega’s persoonlijke verhalen met elkaar. Jouw verhaal vertel je aan de hand van vijf tekeningen. Geen stress! Denk je nu: “maar ik kan helemaal niet tekenen”? Dan waag je gewoon een poging en desnoods gebruik je zinnen, woorden, getallen of andere mooie tekens. Het gaat erom dat je elkaar en elkaars kwetsbare kant beter leert kennen, niet om wie de mooiste tekening maakt.

 

Ogen gesloten

De vijf tekeningen maak je na een geleide visualisatie. Bij deze geleide visualisatie sluit je je ogen en maak je jezelf op basis van een reeks vragen een voorstelling van jouw persoonlijke reis. De focus ligt hierbij op jouw verleden, heden, toekomst en bij hetgeen dat jou helpt en belemmert.

 

Persoonlijke verhalen delen

Na de geleide visualisatie en het maken van de tekeningen delen jij en de andere teamleden jullie persoonlijke verhalen met elkaar. De luisteraars mogen de impact van de verhalen delen met de verteller, zonder daarbij een adviserende rol in te nemen.